Alaraaja

1. Mitkä ovat yleisempiä oireita?

Lonkan ongelmat tuntuvat kipuna nivusessa tai jopa polvessa. Nivel ei kestä rasitusta kuten kävelyä ja usein liikerajoitus haittaa vaikkapa istumista auton penkissä. Miksi? Auton istuin kallistuu taaksepäin ja lonkan koukistusasento lisääntyy. Matkan edetessä nivusessa alkaa tuntua epämiellyttävää pistoa (VINKKI: Laita istuimelle tyyny korokkeeksi, jolloin lonkan kulma muuttuu loivemmaksi ja puristus hellittää). Lonkan sivun limapussi tulehduksessa tyyppinen oire on yösärky ja lonkan päällä ei voi nukkua (VINKKI: Tue päälimmäisen jalan koukussa olevaa polvea tyynyllä, jolloin lonkan sivuun kohdistuva venytys pienenee).

Polvikivut taas eivät aina liity kulumiin vaan nivelen virheasentoon. Asennon korjaaminen hyödyttää myös kulumaniveltä. Usein polvi on ns. kallellaan tai ulospäin kiertynyt.

Jalkaterässä on 26 luuta, 55 niveltä, 107 nivelsidettä ja 31 lihasta. Ei siis ihme, jos välillä myös jalkaterä kipeytyy ja  syntyvä liikehäiriö aiheuttaa kipuja kävellessä ja juostessa. Elastisesti toimiva jalkaterä mahdollistaa kepeän liikkumisen erilaisissa maastoissa (VINKKI: Paljasjalkakenkiin kannattaa tutustua).

2. Miksi lonkka, polvi tai nilkka kipeytyvät?

Mahdollisia syitä kipuun ja / tai liikerajoitukseen ovat mm. traumat, ikäänliittyvät muutokset nivelrakenteissa, tulehduhdukselliset tilat, bursantulehdukset, yliliikkuvuus tai heijastekipu lannerangasta, SI-nivelestä tai lantion alueen elimistä. Harvinaisena syinä esiintyy luukasvaimia.

Polveen kohdistuvat äkilliset vääntövammat voivat aiheuttaa repeämiä kierukoissa tai ristisiteissä. NIlkan on moni meistä nyrjäyttänyt monttuun astuessaan tai lentopallopelin alastulossa. Vammoissa hyvä muista kolmen K:n sääntö: Kylmä-Koho-Kompressio.

3. Miten voin ennaltaehkäistä ongelmien syntymisen?

On tärkeää ylläpitää lihaskuntoa ja lihasten /ligamenttien/jänteiden elastisuutta. Kävely erilaisessa maastoissa asfaltin sijaan hyvää harjoitusta. Jos nivelkivut estävät kävelyn, harkitse vesivoimistelua. Vesi kannattelee painoasi eikä rasitus kohdistu niveliin. Alaraajat saavat hyvää harjoitusta myös pyöräilyssä. Monet ovat innostuneet nyt lajista sähköpyörien tultua markkinoille. Niiden ainoa huono puoli on vielä kallis hankintahinta.