Emännän kyhmy, lesken kyttyrä - mitä asialle voi tehdä?
Usea asiakas on ollut huolissaan yläselkään, hartioiden väliin syntyneestä pahkurasta. Ongelmaa on enemmän naisilla ja siitä myös nimitys emännän kyttyrä, kampaajan kyhmy tai lesken kyttyrä.
Syntymekanismi
Kaularangan ja rintarangan yhtymäkohtaan muodostuvan kyfoosin syntymiseen vaikuttavat pitkäaikainen, virheellinen hartioiden ja pään asento. Yläselkä pyöristyy, pää työntyy eteenpäin, samoin hartiat. Niskan notko lisääntyy. Alueen nikamien liikkuvuus heikkenee yhdessä pehmytkudosten aineenvaihdunnan kanssa. Koko niskan lihasten verenkierto ja hapensaanti on heikentynyt. Tämä vaikuttaa alueen lihastoiminnan heikentymiseen ja heikentyminen taas usein tuntuu kipuna. Alueelle alkaa kertyä kuona-aineita, nesteilyä ja rasvaa.
Sidekudoksen ja rasvan muodostumista niskan alueelle edesauttavat myös kortisonia sisältävät lääkkeet ja hormonaaliset häiriöt.
Vuosien saatossa tämä ongelma lisää niskan ja olkapäiden kuormittumista. On hyvä tiedostaa se seikka, että kun pää työntyy eteenpäin ja niskan lordoosi lisääntyy, tämä noin 5 kg painava pallo lisää niskan rakenteiden kuormittumista suuresti. Rintarangan nikamien myötäliikkeen olisi hyvä jatkua aina lapojen puoleen väliin asti pään kierroissa, käden nostoissa yläasentoon ja nyt tämä patti estää kaiken tämän.
Miten siitä pääsee eroon vai pääseekö?
Emännänkyhmyä on mahdollista pienentää ja päästä siitä jopa eroon normalisoimalla alueen nikamien liikkuvuus, vahvistamalla lihaksia ja lisäämällä näillä toimenpiteillä kiristyneen alueen aineenvaihduntaa.
Nikamien liikkuvuuden parantaminen tarvitsee usein mobilisointia. Fysioterapeutilla on tähän hyviä keinoja ohjattujen harjoitteiden lisäksi. Monissa tapauksissa jäykkyys rangassa on edennyt jo sille tasolle, etteivät omat keinot aina riitä solmujen avaamiseen. Et voi vahvistaa lihaksia, jotka kulkevat huonosti toimivien nivelien yli. Venyttely ei yksinään ole ratkaisu. Se ei vahvista lihasta tai kipeä lihas voi olla venyneessä asennossa, jolloin tilanne vain pahenee.
Kun nikamien liikeradat ovat parantuneet, on mahdollista aloittaa harjoittelu ja saavuttaa vielä parempia tuloksia. On tärkeää siis tehdä asiat oikeassa järjestyksessä ja riittävän ajan kanssa.
Olennaista on myös hyvän ryhdin ja koko kehon hyvän asennon sisäistäminen, ergonomiset työasennot, netin ja puhelimen käytön tarkastelu sekä työn ja muun elämän paineiden tarkastelu. Työpäivän katkaisu lepotauoilla helpottaa työssä jaksamista ja omaa oloa. Jos teet näissä poikkeusoloissa työtä kotitoimistostasi käsin, on tilanne haasteellinen. Koska aikaasi ei nyt kulu työmatkoihin, voit ottaa ylimäärä ajan oman kuntosi kohottamiseen, eikö? Mitä enemmän aikaa vietät huonossa asennossa, sitä enemmän vastaliikkeitä tarvitset.
Harjoitteissa on tavoitteena parantaa alueen liikkuvuutta ja aineenvaihduntaa sekä vahvistaa lihaksien kestävyys- ja voimaominaisuuksia yläselän ja niskan alueilla. Keskivartaloharjoitteet on myös hyvä muistaa, koska täältä tulee yläkehon kannatus. Kiinnitä huomiosi hengittämiseen. Lysähtänyt, etukumara-asenro ei mahdollista keuhkojen hyvää käyttöä. Hengitys muuttuu pinnalliseksi ja sydämen syke ja verenpaine nousevat.
Hengitä muutaman kerran syvään niin, että annat vatsan ja kylkien laajentua sisäänhengityksellä. Hengitä sisään nenän kautta ja puhalla hitaasti ulos huulten raosta. Voit tunnustella onnistumisen asettamalla kätesi kylkikaariin tai vatsalla. Syvään hengittäminen rentouttaa ylävartaloa ja kohentaa ryhtiä. Hengityskertojen laskeminen auttaa lievittämään stressiä samoin kuin hengityksen hidastaminen.
Hyvä liikkuvuus harjoite ongelma-alueelle on esim.
Pystypunnerrus vuorotahtiin seisoen tai istuen. Molemmissa alkuasennoissa kiinnitä huomio kehon kannatukseen eli ole ryhdikäs. Huomioi pään asento, ettei se työnny nostojen aikana eteenpäin tai ettet kallista vartalosi asentoa taaksepäin. Valitse painoksi kilomäärä, jota jaksat nostaa ylös suorille käsille 10-15 kertaa ilman taukoja. Toista nosto lepotauon jälkeen vielä kertaalleen. Niskan ojentajalihaksia, lapaluiden tukilihaksia ja vartalolihaksia vahvistamalla ja niiden liikkuvuutta lisäämällä voi parantaa ryhtiä. Vahvistavia liikkeitä on hyvä tehdä 2-3 kertaa viikossa.
Avaamalla rintakehää, venyttelemällä kaulalihaksia ja pyörittelemällä hartioita. Rintakehää avaavia liikkeitä on hyvä tehdä päivittäin.