Akupunktio

Olen opiskellut kiinalaista lääketiedettä akupunktioon perehtyen kolmevuo-tisen koulutuksen aikana 624 tuntia läpikäyden teoriaa ja käytäntöä. Tämän lisäksi täydennyskoulutuksia perehtyen mm. kivunhoitoon.

Valmistuin akupunktuurihoitajaksi vuonna 2012.

Mitä akupunktio tarkoittaa?

Ihminen koostuu erilaisista kudoksista ja elimistä, joilla kullakin on oma tehtä-vänsä. Ihminen on kokonaisuus, joka on jatkuvassa muutostilassa. Ihminen on terve, kun hänen elimistönsä sopeutuu ympäristöön tasapainoisesti ja sen si-säiset toiminnot ovat harmonisia. Hoidossa pyritään tasapainottamaan epäta-sapainoinen tila.

Mitä syitä sairastumiselle on?
Terveyden tasapaino voi järkkyä ulkoisen syyn, kuten Tuulen, Kylmyyden, Kuumuuden, Kosteuden, Kuivuuden ja Kesäkuuman vuoksi. Esimerkiksi olet ulkoilemassa pakkasella järven jäällä ja vilustut (Kylmä ja Tuuli). Tämän seu-rauksena kurkkusi voi kipeytyä ja seuraavana päivänä oletkin vilustunut.

Vinkki: Kurkkukivun tuntuessa - viimeistään silloin juo kuumaa inkivääri-appelsiiniteetä tai se kuuluisa kuumarommi. Tunne lämpö, jopa pieni hikoilu. Ajat Kylmän ulos kehostasi. Jos jätät tämän seuraavaan päivään, olet auttamatta myöhässä.

Sisäisiä taudinaiheuttajia ovat tunteet kuten raivo, ilo, huolehtiminen, ajattelu, suru, pelko ja pelästys. Emerkikisi olet palaverissa ja asiat menevät ei toivottuun suuntaan. Hermostut  (Maksa) ja päätäsi alkaa särkeä (Kuumuus). Tai, kun kohtaat suuren surun, tunnet henkesikin salpautuvan. Suru asuu Keuhkoissa. Yksinkertaista.

Muita terveyden horjuttajia ovat mm. perinnölliset tekijät, heikko ruumiin-rakenne, liiallinen rasitus ja huono ruokavalio. Syöt talviaikaan paljon salaat-teja (Kylmä) ja rahkaa (Kylmä, Kosteus). Tarkoituksena syödä terveellisesti. Lisäät kuitenkin kehosi Kylmyyttä ja Kosteutta ja olosi muuttuu kurjemmaksi. Ravinnolla on elimistöösi iso vaikutus muullakin kuin rasva-arvojen tarkkailun kannalta.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?
Hoidon tavoitteena on havaitun häiriön poistaminen ja tasapainon palaut-taminen. Hoidossa käytetään oirekuvaan sopivia akupunktiopisteitä ja neu-loja. Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja pyöreäpäisiä ts. ne eivät leikkaa kudosta kuten injektioneulat. Pisto voi tuntua, mutta yleensä se on hyvin huomaamaton. Neulakammoiselle hoitoa voidaan soveltaa käsittelemällä pisteitä manuaalisesti. Neuloihin voidaan yhdistää myös TNS-hoito (sähkö-stimulaatio).

Muita syitä oireille, mitä kannattaa miettiä?
Myös tieto eri ruoka-aineiden vaikuttavuudesta oireisiin voi olla avuksi. Esi-merkiksi, jos kärsit päänsäryistä syynä voi olla energeettisesti liian Kuumien ruoka-aineiden liiallinen käyttö (kahvi, tupakka, chili, pippuri) yhdistettynä stressiin. Vähentämällä pelkästään runsasta kahvin nauttimista kurja olo alkaa normalisoitua. 

Tai, miten se sauna tuntuikin illalla niin hyvälle ja rauhoitti selkää. Aamulla olo onkin tosi kurja, koska sauna on Kostea, Kuuma. Sama ongelma voi olla tuleh-tuneessa selässäsi ja altistuminen jo olemassaolevalle pahentaa tilaasi. 

Muita hoitokeinoja?
Yksittäistä pistettä voidaan lämmittää moksalla (puristettu hiilisikari tai piste-lämmittimellä), jolloin lämpö poistaa Kylmyyttä ja Kosteutta. Kylmyys ja Kosteus ovat usein nivelkipujen syynä - mieti Suomen ilmastoa. 

Kuivakuppauksen avulla saadaan aineenvaihdunnan muutos kudoksiin palauttaen Qin ja Veren kierto. Painamisen sijaan kudoksia venytetään alipaineella irti toisistaan. Naisille tämä voi olla tuttu keino sellutiin poistoon kumisilla kupeilla.

Gua Sha on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetty hoitoväline, joka on valmistettu kivestä tai muovista. Hoidossa käsitellään pintakerroksia ja sen avulla vilkastutetaan lymfan- ja verenkiertoa, poistetaan lihaskipuja ja -jäykkyyksiä sekä avataan lihaskalvoja. Gua Shalla voidaan myös hieroa aku-pisteitä. Kaupasta löytyvä "Mutkutin" perustuu tähän perinteiseen hoitoon.

Entä kivunhoito?
Akupunktio opinnot mahdollistavat myös tehokkaan kivun hoidon neulojen avulla. Käyttämäni menetelmä perustuu kehossa olevien meridiaanien keski-näiseen yhteyteen. Akupunktioneulat voidaan pistää paikallisesti kipualueella sijaitseviin pisteisiin tai etäpisteisiin. Jopa yksi (1) neula voi poistaa tai merkit-tävästi vähentää kipua. Akupunktuuria käytetään myös rentoutumiseen.

Yleistä lopuksi

Myös lääkärit käyttävät akupunktiohoitoa. Itselläni akupunktio kiinnostus lähti lääkäreiden järjestämän koulutuksen kautta. Akupunktiohoidoissa on eroja. Kerran kokeilleena, ilman mitään vaikutusta kannattaa kokeilla uudelleen. Harvoin yksi kerta tekee ihmeitä, varsinkin jos kyseessä on krooninen vaiva. Toki jo yksi kertakin voi tehdä ihmeitä.